Nieuws


Zo weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp

Zo weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp 24 februari 2023 09:00 Het duurt niet zo gek lang meer, maar vanaf 2026 moet elke nieuwe cv-ketel een hybride warmtepomp hebben. Maar hoe weet je eigenlijk of je huis geschikt is voor zo'n pomp?
Momenteel hebben de meeste Nederlandse huizen nog het oude cv-systeem, waarbij je huis én het water wordt opgewarmd met aardgas. Daar moet op termijn een einde aan komen, vindt de overheid. Daarom werd in 2019 de belasting op gas verhoogd. Ook de huidige energiecrisis maakt stoken met gas gewoon duur. Lees meer

Kabinet wil komende jaren fors meer geschikte woningen voor ouderen bouwen

Kabinet wil komende jaren fors meer geschikte woningen voor ouderen bouwen 23 november 2022 09:00 Het kabinet wil meer woningen voor ouderen bouwen. Tot en met 2030 moeten er 290.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Op deze manier hoopt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de doorstroming op de woningmarkt verbetert.

"Als een oudere een eengezinswoning achterlaat, biedt dat ruimte voor een gezin om daarnaartoe te verhuizen, wat weer zorgt voor een vrije plek voor een starter. Meer passende woningen voor ouderen zijn dus voor iedereen van grote meerwaarde", zegt minister De Jonge. Hij presenteerde de plannen woensdagmiddag, samen met minister Conny Helder (Langdurige Zorg).



Lees meer

Nieuwe functionaliteiten op verbeterjehuis.nl

Nieuwe functionaliteiten op verbeterjehuis.nl 19 september 2022 09:00 Op 3 oktober aanstaande krijgt verbeterjehuis.nl een metamorfose. Met de uitbreiding wordt invulling gegeven aan afspraken in het Klimaatakkoord over het lanceren van een landelijk digitaal platform voor verduurzaming en het ontzorgen van huiseigenaren. Op verbeterjehuis.nl kan de woningeigenaar de klantreis afleggen van oriëntatie tot en met het vinden van een uitvoerder of financier.


Lees meer

Rookmelders per 1 juli verplicht in Nederland

Rookmelders per 1 juli verplicht in Nederland 7 april 2022 09:00 Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli 2022 moeten ook bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hebben. Met dit besluit geeft de regering gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland, vastgoedeigenaren en gemeenten.

Rookmelders redden levens
Ongeveer 75% van de woningen in Nederland heeft op dit moment een rookmelder. Een te laag percentage, omdat ons reukvermogen is uitgeschakeld tijdens het slapen en het inademen van rook de belangrijkste doodsoorzaak is bij woningbranden. Het besluit om rookmelders overal te verplichten heeft dus als doel om levens te redden. Lees meer

EEN ENERGIELABEL, WAT BETEKENT DAT NU PRECIES?

EEN ENERGIELABEL, WAT BETEKENT DAT NU PRECIES? 11 januari 2022 09:00 We zien ze tegenwoordig op heel veel plekken, maar wat betekenen die energielabels nu eigenlijk voor jou? Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren is het verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben.

Heb je deze niet dan loop je het risico op een boete van € 435,-. In 2015 kreeg iedere woning een indicatief energielabel. Voorheen ging het aanvragen van een energielabel in de meeste gevallen online. Sinds 2021 zijn de regels strenger geworden, nu is het bij verkoop verplicht een definitief energielabel over te dragen. Het aanvragen hiervan kan niet meer online. Lees meer

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis 24 december 2021 09:00 De prijs voor stroom is in het laatste jaar ongeveer verdubbeld. Hoe zou je op het verbruik kunnen besparen? Experts op het gebied van energieverbruik geven tips.

De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal. Betere isolatie, de verwarming een graadje lager en korter douchen zetten dan ook de meeste zoden aan de dijk als je de energierekening omlaag wil brengen. Lees meer

Wat is een stookalert en wat moet je ermee?

Wat is een stookalert en wat moet je ermee? 24 december 2021 09:00 Een groot deel van Nederland kreeg de afgelopen week tot twee keer toe te maken met een 'stookalert' van het RIVM. Maar wat houdt zo'n melding eigenlijk in?

Bij het verbranden van houtproducten zoals haardblokken komt houtrook vrij. Omdat die rook ongezond is, wordt bij ongunstige weersomstandigheden een stookalert uitgevaardigd door het RIVM. Bij mist of weinig wind blijft de rook langer hangen. De oproep om dan niet te stoken is bedoeld om gezondheidsklachten bij omwonenden te voorkomen. Lees meer

Jongeren actiever op koopwoningmarkt dan jaar geleden

Jongeren actiever op koopwoningmarkt dan jaar geleden 24 december 2021 09:00 Sinds de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar oud is de jonge leeftijdsgroep weer beter vertegenwoordigd op de woningmarkt. De kans is groot dat ze wel wat woonwensen moeten laten varen.

Het is volgende week precies een jaar geleden dat de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers (tot 35 jaar) is afgeschaft en die van beleggers juist omhoogging van 2 naar 8 procent.

De maatregel, bedoeld als voordeel voor koopstarters ten opzichte van beleggers, veroorzaakte een aardschok op de woningmarkt. In december 2020 snelden beleggers zich massaal naar de notaris om voor een fors lager bedrag een appartement voor de verhuur te bemachtigen. Jonge kopers stelden hun aankoop juist uit tot na de jaarwisseling om zo duizenden euro's te besparen.

Lees meer

Ook met een klein budget kun je zonnepanelen aanschaffen

Ook met een klein budget kun je zonnepanelen aanschaffen 10 december 2021 09:00 Vriend en vijand zijn het er inmiddels over eens dat zonnepanelen een goede investering zijn, maar niet iedereen heeft het geld achter de hand. Welke opties zijn er voor huishoudens met een beperkt budget?

Zes zonnepanelen kosten ongeveer 3.700 euro en tien stuks zo'n 5.400 euro. Met de energiekosten die je bespaart, kun je ze in een jaar of zeven terugverdienen, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De terugverdientijd is wel afhankelijk van de zonnepanelen die je kiest, de manier waarop je ze financiert en je energieverbruik. Lees meer

Bouw meer gezinswoningen in het groen tegen het woningtekort

Bouw meer gezinswoningen in het groen tegen het woningtekort 4 oktober 2021 09:00 Bouw meer gezinswoningen in het groen, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Er worden vooral appartementen gebouwd, maar een merendeel van de Nederlanders heeft de voorkeur voor een huis met een tuin. Het beleid sluit dus niet meer aan op de vraag.

De doorstroming op de woningmarkt komt door de mismatch minder goed op gang. Dit is zeer nadelig voor starters op de woningmarkt, zegt directeur Taco van Hoek van het EIB.

Woningvraag in 2030
In de vandaag gepubliceerde studie ‘De kwalitatieve woningvraag in 2030’, concludeert het EIB dat de woningbouwplannen voor de periode tot 2030 zwaar voorsorteren op binnenstedelijke locaties en appartementen. Zo is 80% van de geplande locaties binnenstedelijk en bestaat 65% van het geplande aanbod uit appartementen. Trends als migratie en individualisering zorgen volgens het EIB wel voor meer vraag naar appartementen in de steden, maar lang niet in die mate als in de woningbouwplannen is verankerd. Lees meer

DNB verwacht nog jaren krappe woningmarkt

DNB verwacht nog jaren krappe woningmarkt 15 juni 2021 09:00 De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de krapte op de woningmarkt de komende jaren aanhoudt. De verwachte prijsstijging valt voor 2022 lager uit dan in 2021. Met 5,5% is die stijging in historisch perspectief echter nog steeds hoog.

Pas in 2023 als de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting zal oplopen, vlakt de woningprijsstijging af naar 3,5%.

DNB spreekt die verwachting spreekt uit als onderdeel van de nieuwe halfjaarlijkse economische ramingen. Daarin verwacht de centrale bank een ‘krachtig en vlot’ economisch herstel van de coronacrisis. De groei komt volgens de ramingen dit jaar uit op 3,0% en volgend jaar zelfs op 3,7%. Pas in 2023 normaliseert de groei naar 1,9%. Lees meer

Zo houd je de slaapkamer lekker koel bij warm weer

Zo houd je de slaapkamer lekker koel bij warm weer 12 juni 2021 09:00 Dat de zomerse temperaturen eindelijk terug zijn, betekent niet meteen voor iedereen goed nieuws. Warme en benauwde slaapkamers zijn geen pretje. Hoe houd je de temperatuur aangenaam? NU.nl komt met een verzameling handige tips en wint advies in bij twee deskundigen.

Raak je gefrustreerd door de hitte in je slaapkamer, dan zijn er online uiteenlopende trucs te vinden. Kies voor een donzen of zijden dekbed, neem een koude douche vlak voor het slapen, of stop een kruik met koud water onder de dekens. Bevroren koelelementen in een handdoek werken ook, net als natte was in de kamer laten drogen, of je dekbedhoes een half uur in de vriezer leggen (afgesloten in een plastic zak). Lees meer

Blog: Waarom een VBO-taxateur

Blog: Waarom een VBO-taxateur 13 april 2021 09:00 U staat voor een belangrijke financiële beslissing? U wilt uw woning verbouwen, een huis (ver)kopen? Of de waarde van een huis weten voor een hypotheekaanvraag, Nationale Hypotheekgarantie (NHG) of de belasting?

Bij zo'n vergaande beslissing zoekt u zekerheid in de taxatie. Dat betekent alleen in zee gaan met een deskundige, betrouwbare taxateur. Een taxateur die kwaliteit levert en is aangesloten bij een brancheorganisatie. Een taxateur van VBO is zo'n taxateur.


Lees meer

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?