Huis op het oog met energielabel A of B? Dan 10.000 extra lenen

28 september 2023 09:00 Wie volgend jaar een huis wil kopen, doet er nog meer dan nu goed aan om scherp te letten op het energielabel. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe meer je mag lenen. Met een energielabel A of B kan het extra te lenen bedrag 10.000 zijn. En met een label A++++ kan het oplopen tot wel 50.000 euro.

Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken voor volgend jaar vanuit het ministerie van Financiën.

Groener label, meer lenen
De belangrijkste verandering aan de nieuwe richtlijnen is dat huizenkopers meer kunnen lenen naarmate het huis dat ze willen kopen beter geïsoleerd is. Hoeveel is afhankelijk van het energielabel dat een huis heeft. Die labels gaan van G (het slechtst geïsoleerd) tot A++++.

Voor een huis met label G tot en met E is het niet mogelijk om extra te lenen. Wie een huis met D of C-label koopt, kan 5000 extra euro aan hypotheek krijgen. Wie een huis koopt met de garantie dat er de eerste 10 jaar geen energiekosten zijn - een zogeheten nul-op-de-meter-woning - kan 50.000 euro extra lenen.

Ook aan woningbezitters die een beter label willen is gedacht in de nieuwe richtlijnen. Daarbij geldt het omgekeerde: hoe lager het label, hoe meer ze extra mogen lenen bovenop hun hypotheek om hun huis op te knappen.

Meer lenen om een goed geïsoleerd huis te kunnen kopen kan geen kwaad, want de vraagprijs ligt ook hoger. Consumenten op huizenjacht zijn namelijk best bereid om meer te betalen voor een beter geïsoleerd huis. Een huis met groen energielabel is voor sommigen wel 10 procent meer waard, blijkt uit onderzoek van ING.

Voorkeur voor A-label
De voorkeur voor een energiezuinig huis is ook terug te zien in het zoekgedrag van consumenten. Woningen met een hoger label dan C laat men het liefst links liggen, aldus ING. Een derde van de woningzoekers kijkt zelfs niet verder dan label A.

Er zitten ook nadelen aan de mogelijkheid om meer te kunnen lenen, signaleert De Hypotheker. "Als mensen meer kunnen lenen, dan zullen ze ook meer lenen", vertelt Bastiaan Pouw, hypotheekadviseur bij de Hypotheker. "Dat is in het verleden ook gebleken."

Het zou volgens hem een tweedeling op de woningmarkt kunnen creëren. "Tussen energiezuinige woningen en de wat minder geïsoleerde woningen", legt hij uit. Een veel beter idee zou volgens hem zijn om mensen met een slecht geïsoleerde woning extra geld te laten lenen, het omgekeerde van wat er gaat gebeuren.

Er zullen volgens De Hypotheker meer woningen verbeterd worden als mensen met een slecht geïsoleerde woning meer mogen lenen om deze te verbeteren. "Ons idee is dat dit een beter effect zou geven", zegt Pouw. De extra kosten die deze huiseigenaren hiervoor moeten maken, verdienen ze uiteindelijk weer terug op hun energierekening.

(Bron: RTL Z)

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?