Kabinet wil komende jaren fors meer geschikte woningen voor ouderen bouwen

23 november 2022 09:00 Het kabinet wil meer woningen voor ouderen bouwen. Tot en met 2030 moeten er 290.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor deze leeftijdsgroep. Op deze manier hoopt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de doorstroming op de woningmarkt verbetert.

"Als een oudere een eengezinswoning achterlaat, biedt dat ruimte voor een gezin om daarnaartoe te verhuizen, wat weer zorgt voor een vrije plek voor een starter. Meer passende woningen voor ouderen zijn dus voor iedereen van grote meerwaarde", zegt minister De Jonge. Hij presenteerde de plannen woensdagmiddag, samen met minister Conny Helder (Langdurige Zorg).

Het aantal ouderen zal de komende jaren sterk toenemen. Naar schatting zijn er over ongeveer twintig jaar bijna twee keer zoveel tachtigplussers als nu. De ministers willen daarom inzetten op fors meer woningen voor deze doelgroep.

Het kabinet stuurt aan op de bouw van 170.000 zogenoemde nultredenwoningen. Dit zijn woningen waarbij bewoners geen trappen hoeven te lopen, zowel in het huis als op de weg naar de ingang. Nederland telt nu ruim twee miljoen van deze woningen.

Daarnaast moeten er 80.000 woningen bij komen die onderdeel zijn van een gezamenlijke woonvorm, zoals hofjes of serviceflats. Deze manier van wonen moet het sociaal contact bevorderen. Tot slot moeten er 40.000 verpleegzorgplekken gebouwd worden, voor bijvoorbeeld mensen met dementie.

De plannen zijn onderdeel van het grotere plan om de komende jaren 900.000 extra woningen te bouwen. De Jonge probeert dit via afspraken met regio's te regelen. Eerder maakte hij bekend dat twee derde van deze woningen betaalbaar moet zijn.

Uitvoering van alle woonplannen is onzeker
Het is de vraag of er inderdaad meer doorstroming op gang zal komen door het bouwen van deze woningen. De verhuiswens van ouderen is ten opzichte van jongeren niet groot, erkent het kabinet. In 2021 gaf 17 procent van de ouderen aan dat ze dit misschien wel willen.

Bovendien is de ambitie om tot en met 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen groot. Eerder liet De Jonge doorschemeren dat het doel voor dit jaar (80.000 woningen) waarschijnlijk nog wel gehaald wordt, maar dat dit volgend jaar mogelijk lastig wordt.

Dit heeft verschillende oorzaken. Zo zijn door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie bouwmaterialen duurder geworden. Ook zorgt de oplopende rente voor grote onzekerheid op de woningmarkt. De Jonge heeft er nog wel vertrouwen in dat hij het doel van 2030 gaat halen. "Bij tegenwind moet je harder trappen", zegt de minister.


(Bron: Nu.nl)

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?