Zo weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp

24 februari 2023 09:00 Het duurt niet zo gek lang meer, maar vanaf 2026 moet elke nieuwe cv-ketel een hybride warmtepomp hebben. Maar hoe weet je eigenlijk of je huis geschikt is voor zo'n pomp?
Momenteel hebben de meeste Nederlandse huizen nog het oude cv-systeem, waarbij je huis én het water wordt opgewarmd met aardgas. Daar moet op termijn een einde aan komen, vindt de overheid. Daarom werd in 2019 de belasting op gas verhoogd. Ook de huidige energiecrisis maakt stoken met gas gewoon duur.

Een nieuwe warmtepomp kan dus een kostenbesparing opleveren. Er zijn twee mogelijkheden: of je kiest meteen voor een volledig elektrische pomp, óf je gaat voor het hybride model met cv-ketel. Het hybride systeem zorgt ervoor dat je toch nog gas kan gebruiken als het nodig is.

Maar de meeste oudere huizen zijn gebouwd om gebruik te maken van een ouderwetse cv-ketel. Hoe weet je nu of zo'n warmtepomp zin heeft? "De meeste huizen zijn gewoon geschikt voor een hybride warmtepomp", vertelt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. De organisatie biedt een simpele 'zelfscan' voor isolatie aan op de website. "Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe beter de warmtepomp werkt, natuurlijk. Maar je hebt niet heel veel nodig."

Overal iets van isolatie is belangrijk
Wel moet je waarschijnlijk met het meetlint door het huis als je niet helemaal zeker bent van de isolatie, zegt ze. "Het is belangrijk dat je overal iets van isolatie hebt, zo'n 5 tot 7 centimeter in de spouwmuren, de vloer en het dak. Daarnaast heb je dubbel glas nodig."

Ze waarschuwt dat je óók moet controleren of je genoeg ruimte hebt. "Een hybride warmtepomp is zo'n 30 bij 30 bij 60 centimeter en moet naast je cv-ketel passen. Je hebt bovendien ook ruimte op het dak of aan de gevel nodig voor de buitenunit."

De eisen voor een volledig elektrische warmtepomp die geen gas meer nodig heeft, liggen wat hoger. "In ieder geval moet je huis redelijk tot goed geïsoleerd zijn", zegt Mintjes. "In principe kun je wel zeggen dat een huis dat tussen 1992 en 1999 gebouwd is 'redelijk' geïsoleerd is. Vanaf 2009 weet je zeker dat de isolatie goed is."

Is je huis redelijk warm wanneer de cv-ketel op 50 graden staat, dan is je huis goed genoeg geïsoleerd.
Het gaat dan om weer zo'n 5 tot 7 centimeter in de spouwmuren, maar onder de vloer en het dak is meer nodig. Denk aan zo'n 13 centimeter aan isolatiedikte. "Daarnaast moet je in je ramen HR++-glas hebben", zegt Mintjes. "Zelfs als je een relatief nieuw huis hebt, is het goed om te controleren of dat inderdaad zo is." Bovendien speelt ook hier ruimte een rol. "Een elektrische warmtepomp is een apparaat ter grootte van een koelkast."

Ze wijst erop dat er subsidie is voor al dit soort isolatiewerkzaamheden. "Ook op de warmtepomp, trouwens. Als je meerdere maatregelen neemt, dan komt het neer op zo'n 30 procent van het uiteindelijke bedrag."

Vraag verschillende offertes aan
Wil je nog meer informatie voordat je overgaat tot de aankoop van een warmtepomp, dan kun je een simpele test uitvoeren, vertelt Mintjes. "Zet de cv-ketel - dus niet de thermostaat - op 50 graden."

Zit je daarna toch binnenshuis te rillen van de kou, of is het gewoon niet lekker warm? Dan moet je eerst nog investeren in betere isolatie. "Is het dan nog steeds redelijk warm in huis, dan is je huis goed genoeg geïsoleerd en kun je de overstap maken."

Ten slotte is er nog één tip: "Vraag verschillende offertes aan bij installateurs." Via www.centraalregistertechniek.nl en www.verbeterjehuis.nl/vind-een-bedrijf vind je goede onafhankelijke warmtepompexperts. Het heeft zeker zin om een aantal mensen te laten komen voordat je beslist met welke installateur je in zee te gaat. Je moet wel wat geduld hebben. Vanwege de stijgende interesse in warmtepompen, zijn er namelijk wachtlijsten.(Bron: NU.nl)

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?