Asbest in daken ná 2024 verboden

29 oktober 2018 16:00 Het ministerie van I&W meldt dat er op dit moment nog 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest in Nederland ligt.  Van Veldhoven: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er van af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

Nog 5 miljoen beschikbaar
Voor het saneren was eerder al 75 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan nu nog 5 miljoen beschikbaar is. Bedrijven en particulieren kunnen hier nog steeds gebruik van maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. 

Asbestfonds
De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om de mogelijkheden voor een landelijk asbestfonds te onderzoeken, voor eigenaren die de sanering niet kunnen financieren. Ook wordt de regering gevraagd te onderzoeken hoe de sanering van asbestdaken gecombineerd kan worden met verduurzaming, zoals het toepassen van isolatie en zonnepanelen. 

Rapportage in 2022
Voor 2022 moet de minister rapporteren over stand van zaken van de asbestsanering, zodat de Tweede Kamer kan beoordelen of de praktijk klaar is voor een asbestverbod en welke flankerende maatregelen eventueel nog nodig zijn.

‘Nog veel problemen’
De NVM ziet in de praktijk nog veel problemen bij de sanering van asbest, zeker wanneer dit niet gepaard gaat met voldoende financieringsmogelijkheden, is op de NVM-site te lezen: “Het is goed dat de Tweede Kamer dit probleem onderkent. In 2022 zal moeten blijken of deze problemen voldoende zijn opgelost.”

‘Er moet meer gebeuren’
VBO Makelaar meldt in een persbericht blij te zijn met het uitstel van het verbod. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Om het adequaat saneren van asbestdaken een serieuze kans van slagen te geven, is het goed dat de Tweede Kamer de ingangsdatum van het verbod in ieder geval een jaar heeft doorgeschoven. Maar uitstel alleen is niet genoeg. Er moet meer gebeuren. Koppeling aan verduurzaming en veel hogere subsidies kunnen een bulk aan moeilijk te verkopen huizen - met een asbestdak - voorkomen.”

Bronnen: Rijksoverheid, NVM en VBO Makelaar.

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?