'Nieuwbouw onvoldoende afgestemd op regionale woningvraag'

24 juli 2018 14:36 Zowel in aantallen als in regionale spreiding bieden de bouwvergunningen weinig perspectief. Doordat de bouwproductie niet sterk genoeg wordt opgevoerd in de onder druk staande gebieden, laat eventuele ontspanning van de markt langer op zich wachten. Wanneer op termijn de nieuwbouwproductie wel op gang komt, is een eenmalige impuls niet voldoende. Bij een toenemend aanbod ontstaat namelijk extra vraag vanuit de groep huishoudens die nu de aankoop uitstellen. Dit staat in de rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Dynamis.

Tweede golf van inhaalvraag
Als gevolg van het beperkte aanbod besluiten huishoudens de woningaankoop uit te stellen, wat terug te zien is in de 7% afname van de verkoopcijfers. Door de huidige uitstel van de woningaankoop wordt een tweede golf van inhaalvraag gecreëerd. Op het moment dat het aanbod door nieuwbouw gaat toenemen, zal dit stuwmeer aan potentiele woningkopers voor extra vraag gaan zorgen. De nieuwbouwproductie moet dus langjarig op een hoog niveau blijven.

Bouwvergunningen bieden nog weinig perspectief
De noodzakelijk uitbreidingen laten op zich wachten, voor het tweede kwartaal op rij is het aantal verstrekte bouwvergunningen afgenomen. Naast de beperkte snelheid, laat ook de regionale verdeling van de nieuwbouw te wensen over. De onder druk staande gebieden maken nog geen inhaalslag in de bouwvergunningen. In de gemeenten met zeer krappe marktomstandigheden, waar per kwartaal meer woningen worden verkocht dan er aangeboden worden, is het totaal aantal verstrekte vergunningen zelfs afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Verschil woningwaarde binnen en buiten de Randstad neemt toe
De gemiddelde woningprijs is in twee jaar tijd met maar liefst € 50.000 toegenomen, maar deze prijstoename is niet door heel het land even sterk. Provincies met een hoog prijsniveau kennen de hoogste procentuele prijsstijging en vice versa. Door deze toenemende prijsverschillen wordt een huis in de Randstad voor huishoudens uit de rest van Nederland steeds minder betaalbaar. Om in de Randstad te kunnen gaan werken, zijn personen uit de rest van Nederland aangewezen op lange reistijden of een overstap naar de huursector.

Doorstroming van belang voor verlichten marktdruk
In de nieuwbouw moet meer focus komen op het stimuleren van de doorstroming, vindt Dynamis. Door de realisatie van een middelgrote woning kan een doorstromer een stap maken, de achtergebleven woning kan vervolgens worden betrokken door een starter. Op deze manier worden meer woningzoekers geholpen dan bij de bouw van een starterswoning.

Bekijk het volledige rapport inclusief alle regionale cijfers

Bron: Dynamis

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?