Rentemiddeling geeft zekerheid hypotheeklasten

2 oktober 2015 13:00 En dat is iets waar u natuurlijk niet op zit te wachten. Laat staan dat u in de situatie belandt dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen. Veel mensen hebben een hypotheek waarvan de rentevaste periode de komende twee tot drie jaar afloopt.

De hypotheekrente is momenteel nog historisch laag, maar de groeiende economie zal er voor zorgen dat de hypotheekrente de komende jaren zal gaan oplopen. Sommige banken houden nu al rekening met hypotheekrentestijgingen van 1 tot 1,5 procent. Dat lijkt misschien niet veel maar wanneer u nu 4 procent rente betaalt, betekent een rentestijging van 1 procent een verhoging van uw maandlasten met 25 procent!

Is zo’n situatie te voorkomen? Het antwoord is ronduit: ja. Door bijvoorbeeld rentemiddeling. De belangrijkste banken bieden namelijk de mogelijkheid om tijdens de rentevaste periode boetevrij een nieuwe periode af te sluiten. De resterende rente en looptijd worden dan verrekend in de nieuwe periode; zeg maar gemiddeld. Dat kan betekenen dat u een paar tienden van procenten meer hypotheekrente gaat betalen dan u nu gewend bent. Maar het grote voordeel is dat u voorkomt straks geconfronteerd te worden met forse rentestijgingen.

Rentemiddeling kent doorgaans alleen advies- en administratiekosten. Géén oversluitkosten én geen boeterente. Dit is omdat uw huidige rente wordt gemiddeld met de nieuwe rente.

Rentemiddeling kan alleen als u bij uw huidige verstrekker blijft. Het voordeel van overstappen van een hoge rente naar een lage rente is logisch. Maar waarom zou iemand die nu nog jarenlang een lagere rente betaalt, vrijwillig overstappen naar een hogere rente? Simpelweg om te voorkomen dat je over twee jaar tegen een nóg hogere rente moet lenen. En ja, als de hypotheekrente niet stijgt maar daalt, zijn de gevolgen van middelen negatief. Het belangrijkste wat je als klant krijgt, is zekerheid over de toekomstige hypotheeklasten.

Rentemiddeling is niet altijd de goedkoopste oplossing. Als er bij een andere geldverstrekker veel betere voorwaarden (een lagere rente) zijn te krijgen, is oversluiten wellicht voordeliger.

Ron Bavelaar, algemeen directeur De Hypotheekshop

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?