Woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor energielabel

9 oktober 2018 09:00 Frank Bakermans en Ilse Goorman kochten in 2016 voor 375.000 euro een huis in Bergeijk. Het huis uit 1980 had het verplichte en definitieve energielabel A, maar al snel blijkt dit niet te kloppen. Het huis is helemaal niet energiezuinig en heeft zelfs energielabel D. Het stel moet zo'n 90.000 euro investeren om hun huis naar energielabel A te krijgen. Wie is er verantwoordelijk voor het foutief verstrekte energielabel?

Geen schadevergoeding van RVO
Frank en IIse nemen een advocaat in de arm die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aansprakelijk stelt. RVO heeft uiteindelijk het verkeerde energielabel verstrekt. Ze krijgen als antwoord: 'RVO is tot conclusie gekomen dat de betreffende erkend deskundige het aangeleverde bewijsmateriaal niet had mogen goedkeuren als bewijs voor de aanwezigheid van tien centimeter isolatie in gevel, dak en vloer.' Ze krijgen geen schadevergoeding.

'Woningeigenaar is verantwoordelijk'
'De woningeigenaar die het energielabel aanvraagt, is ten alle tijden verantwoordelijk voor de juistheid van de opgegeven woningkenmerken', schrijft RVO. Bovendien is de erkend deskundige niet een werknemer van RVO: RVO voert alleen de energielabelregistratie uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Procederen
In dit geval kan het stel niet naar de Geschillencommissie Energielabel, omdat die alleen over voorlópige energielabels gaat en niet over definitieve. Frank en Ilse staan met lege handen. Ze moeten verder procederen tegen de erkend deskundige die het verkeerde energielabel gaf, of tegen de verkopende partij, een echtpaar van dik 80 jaar.

Makelaar: geen verantwoordelijkheid
Kennis Makelaardij, de makelaar van het bejaarde stel, laat Radar weten: 'Wij hebben als makelaar helaas geen controle over hetgeen een huiseigenaar invult bij het aanvragen van een definitief label. Sporadisch komt het voor de een eigenaar geen computer heeft of de procedure niet snapt, dan kan men bij ons op kantoor inloggen. Ook dan vult de eigenaar de vragenlijst verder zelf in. Hoe spijtig wij het dus ook vinden dat aan deze woning schijnbaar een verkeerd energielabel is toegekend. Wij hebben bij de aanvraag geen rol, geen controle mogelijkheid en dus geen verantwoordelijkheid.'

NVM: makelaar heeft geen onderzoeksplicht
Een makelaar heeft ook een zorgplicht. Kun je die aansprakelijk stellen als het energielabel niet klopt? De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) zegt: 'Een verkopend makelaar gaat af van de mededelingen en informatie die door de verkoper van de woning wordt verschaft. De verkopend makelaar heeft ten aanzien van deze informatie geen eigen onderzoeksplicht.'

Conclusie 
De controle van het definitieve energielabel is de zwakke schakel. Er komt fysiek niemand langs. De consument – een leek  - moet zelf gegevens invullen en kan fouten maken - onbewust of opzettelijk. Een erkend deskundige controleert de aangeleverde informatie op afstand, vanachter zijn of haar computer. Het is moeilijk te beoordelen of de aangeleverde foto's of facturen daadwerkelijk kloppen bij het huis, of dat iemand per ongeluk uit onwetendheid een invulfout heeft gemaakt.

Contact

Wacht niet langer, en neem contact op

Sloterwijk & Heinen Makelaars
Ecu 2
8305 BA Emmeloord
T: 0527 61 02 60
E: info@shmakelaars.nl

Nog vragen?